Skip to main content

Tarpeesi ovat oikeutesi

Koetko, että sinulla on lupa pitää itsestäsi huolta? Jämäkkyydeksikin kutsuttu tapa toimia tilanteissa, joissa täytyy ilmaista tunteita, pyytää jotakin tai kieltäytyä jostakin kertoo pitkälti sallitko itsesi olla ihminen.

Kaiken pohjana on taito tunnistaa omat tarpeesi. Mikä muutoin määrittelisi kokemuksesi omasta hyvinvoinnistasi jos tarpeesi jäävät tiedostamatta? Jämäkkä ihminen ottaa vastuuta omasta elämästään – jos et ole itseäsi varten, ketä sitten? Jämäkkä vuorovaikutus on luonteeltaan neuvottelevaa ja toisten tarpeet yhteensovittavaa omien tarpeiden kanssa. Voi olla hyvinkin haastavaa ilmaista omat tarpeensa riittävän arvostavasti ja fiksusti.

Sinulla on oikeus tuoda esille omat tarpeesi. Jos et esittele näkökantaasi muille, et voi odottaa ymmärrystä. Muista, etteivät ihmiset ole ajatustenlukijoita. Ilman tarpeittesi taustalla olevaa oman kantasi esittelyä ei heiltäkään voi odottaa muunlaista suhtautumista tai käytöstä. Ole jämäkkä, älä toimi sen pohjalta mitä oletat muiden sinulta odottavan. Kysy ja tarkista olettamuksesi. Kuuntele muiden kannanotot ja sanomat. Älä edes kuvittele että voisit ajatella toisten puolesta, se on mahdottomuus! Toisen pään sisälle et tule pääsemään täysin koskaan.

Entä sitten tunteet? Jämäkkyys on myös taito ilmaista tunteita. Tunteet sytyttävät tunteita. Kukaan ei aiheuta tunteitasi, vaan ne syntyvät omista tulkinnoistasi ko. tilanteeseen tai henkilöön liittyen. Ilmaise miltä sinusta tuntuu. Esitä pyyntösi, vaatimatta tai käskemättä. Arvostele käyttäytymistä joka on ristiriidassa omien tarpeittesi kanssa, älä ihmistä itseään. Äläkä ikinä pyydä pyyntöäsi anteeksi.

Jos elät olettaen, älä kuvittele eläväsi. Jos sallit omien tarpeittesi perustuvan ainoastaan olettamuksiin, et ole itsesi. Jämäkkyys on hölmö sana. Mutta se mitä sillä tarkoitetaan on suuri viisaus ja tie hyvinvointiin.

 

Elina S.