Skip to main content

Optimismiteoria

By 11.2.2016Blogi

Tiesittekö, että pessimisti elää noin kymmenen vuotta vähemmän aikaa kuin optimisti? Pitkittynyt stressi, jota pessimistit ahdistuneisuuden tunteiden lisäksi yleensä kokevat, johtaa herkästi masennuskierteeseen joka taas merkitsevästi lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Eikö siis kannattaisi lopettaa pessimismeily ja siirtyä takaisin optimistien leiriin?

Yksi lempparikollegoistani, Antti S. Mattila, on tutkinut näkökulman vaihtamisen taitoa vuosia tehden mm. väitöskirjan tästä kiehtovasta ratkaisukeskeisen terapian peruskivestä. Taito vaihtaa näkökulmaa on optimistisen elämän edellytys. Mieti, keskittyykö oma ajattelusi siihen yhteen pikku virheeseen jonka kerran töissä teit vaiko niihin kymmeneen palautteeseen jotka olet saanut hyvin tehdystä työstä? Koetko että iltaa ihanassa seurassa on enää hetki jäljellä, vaiko että vielä on aikaa nauttia? Ymmärrätkö, että elämässäsi monet asiat ovat hyvin vai kaataako pienikin vastoinkäyminen koko kuppisi?

Väitän, että pessimistit ovat niitä lahjakkaimpia näkökulman vaihtajia. Vaatii todellista taitoa tulkita asiat pääsääntöisesti negatiivisiksi. On tosin normaalia, että stressaantunut ja ahdistunut ihminen havaitsee herkemmin ne asiat jotka ovat pielessä niiden sijaan jotka ovat hyvin. Taitavat näkökulman vaihtajat ovat vain pitkäaikaisen stressin seurauksena joutuneet rekrytoiduiksi pessimistien pariin. Näin ollen kaikki ihmiset olisivat lähtökohtaisesti optimisteja, joita onnellisuutta hylkivä elämänkulku ja -tapahtumat ovat houkutelleet loikkaamaan vihollisleiriin.

Jos ja kun tämä on totta, on meistä jokaisella olemassa synnynnäinen taito nähdä maailma sellaisena mikä pitää kiinni optimismissa ja onnellisemmassa elämässä. Koska osaat jo, tehtäväkseni jää ohjata sinut muistamaan kuinka saavutat onnea ja mistä nautit sekä kuinka näet ympärilläsi uhkien ja murheiden sijaan mahdollisuuksia, rakkautta ja iloa.

– Elina S.