Skip to main content

Hyvän elämän leimoja

By 20.11.2014Blogi

Terapiaan ei tarvitse hiipiä salaa. On tyhmää ja vanhanaikaista ajatella, että oman mielen valmennus olisi jollakin tapaa hävettävä harrastus. Ulkopuolisen ja puolueettoman henkilön kanssa keskustelu voi avata yllättäviä ovia. Terapia tarjoaa elämyksiä.

Elämys määritellään wikipediassa seuraavasti:

”Elämys on moniaistinen, merkittävä ja unohtumaton kokemus, joka voi tuottaa kokijalleen henkilökohtaisen muutoskokemuksen. Elämyksen aikana koettu ja opittu voidaan omaksua osaksi omaa arkipersoonaa, tai elämyksen kokeminen voi johtaa oman maailmankuvan muuttumiseen.

Elämys on siis huomattavasti enemmän kuin mukava ja miellyttävä kokemus tai hyvä palvelu.

Elämys on aina henkilökohtainen; ihminen määrittää itse oman elämyskokemuksensa. Elämyksiä ei siten voida takuuvarmasti tuottaa. On kuitenkin mahdollista luoda puitteet, joissa elämysten syntyminen on mahdollista ja jopa todennäköistä.”

Terapia vaatii henkilökohtaisia panoksia. Terapeuttinen valmentaja luo suotuisat puitteet muutosmatkalle, mutta asiakkaalta matka edellyttää kovaa työtä. Vaaditaan todellista rohkeutta ottaa elämä omiin käsiinsä ja tarkastella sitä avoimin mielin, mitään peittämättä, mitään kiveä kääntämättä. Kuinka rohkeus, päättäväisyys ja rehellisyys voisikaan olla hävettävää? Terapiaan hakeutuvat ihmiset ovat juuri tällaisia. Ei ole väärin etsiä elämyksiä jotka tekevät elämästä onnellisempaa, nautittavampaa, elettävämpää ja iloisempaa. Pää pystyssä ja selkä suorana nyt terapiaan elämysmatkalle. Siellä käyvät leimautuvat sellaisiksi tyypeiksi, jotka eivät pelkää elää täysillä.

Elina S.